Informatie voor je partner en omgeving

Gevoelens van de partner of anderen uit de omgeving

Voor het gemak wordt hier gesproken over partners, maar deze tips zijn ook geschikt voor anderen uit de omgeving.

Voor partners kan het erg moeilijk zijn om om te gaan met de Gender Disappointment van hun partner. Zij herkennen het gevoel misschien niet en kunnen schrikken van de heftigheid van de gevoelens van hun partner. Er zullen mannen zijn die zich schuldig voelen omdat zij hun vrouw niet het gewenste geslacht hebben kunnen 'geven'. De partner zonder Gender Disappointment kan zich heel machteloos voelen of misschien zelfs wel boos zijn op de ander.

De manier waarop de partner reageert kan een grote impact hebben op het verdere verloop van de Gender Disappointment. Onderstaande tips zijn bedoeld om de partners houvast te geven in hoe zij het beste kunnen omgaan met de Gender Disappointment van hun partner.

Tips

-Biedt een luisterend oor  

-Kom niet met oplossingen, maar geef erkenning aan het gevoel van de ander

-Veroordeel niet

-Lees je in over het onderwerp, bijvoorbeeld op deze website

-Help de ander om het schuldgevoel niet nóg groter te laten worden. Dit kan bijvoorbeeld door te benoemen dat het goed is dat de ander zijn/haar gevoelens deelt of door aan te geven dat iemand teleurgesteld is over de gezinswens die niet uitkomt en níet over de baby (die komt).

-Als je je heel veel zorgen maakt over je partner, bespreek dan samen of jullie een derde in vertrouwen kunnen nemen. Dat kan iemand uit de eigen omgeving zijn of een professional zoals de verloskundige of de huisarts.

De laatste tip is eigenlijk heel algemeen en niet alleen speciaal bedoeld voor iemand met Gender Disappointment.

-Zeg iets aardigs tegen een ouder met alleen kinderen van hetzelfde geslacht: hoe lief de kinderen zijn, hoe bijzonder het is om allemaal kinderen van hetzelfde geslacht te hebben, wat een hulp er zal zijn voor het tillen van de boodschappen of wat een grote held/ heldin deze ouder voor de kinderen zal zijn.